Klasické máslo je známo již po staletí, zato pomazánkové máslo lidé poznali teprve před několika desítkami let. V České republice se vyrábí podle tradiční receptury známé teprve z roku 1979. Vznikla v malebném městečku na pomezí Čech a Moravy – v Chocni, odkud také pochází v současné době většina druhů tohoto výjimečného mlékárenského sortimentu.
Samotný výrobní proces se vždy zahajuje trpělivým oddělováním tučné smetany od mléčného zdroje. Ke smetaně se později přidá syrovátka, sušené mléko, a redukuje se obsah tuku. Následuje tepelné ošetření pasterizací, přídavek mléčných bakteriálních kultur, a teprve pak se produkt ocitá v nerezových varnách.
Nejoblíbenější příchutí je česneková a pažitková
Vaření másla probíhá při teplotě 70 stupňů Celsia, přidává se v závěrečné fázi bramborový a kukuřičný škrob, který celou směs zahustí. Pak už se jen dochucuje solí a některými dalšími přísadami podle zvoleného druhu, např. křenem, česnekem, pažitkou. Vzniklá pomazánka se ještě v tekutém stavu při vyšší teplotě slévá do plastových (polypropylenových) zdravotně nezávadných kelímků.
V procesu výroby dochází také k pravidelné kontrole. Z preventivních důvodů se prověřuje přítomnost kovových částic, které by se mohly uvolnit při zpracování směsi. Provádí se pochopitelně i laboratorní testy jakosti, a nutno podotknout, že české mlékárenské výrobky se řadí svou kvalitou k evropské špičce.
Nařízení EU
V současné době se právě v Chocni produkuje největší množství těchto výrobků, které se objevují pravidelně na našem trhu, je to zhruba 55 % veškerého pomazánkového másla v ČR. Během jedné hodiny se vyexpeduje z automatických linek téměř 13 tisíc plastových kelímků, za rok to činí necelých 22 milionů výrobků. Podle nařízení Evropské unie byla však firma nucena změnit původní název z tohoto důvodu, že údajně není „máslem“ jako takovým. Tak jej dnes v regálech chladicích boxů naleznete s tak trochu absurdním pojmenováním „Tradiční pomazánkové“.