Pomazánkové máslo dle nařízení EU už není máslo

Klasické máslo je známo již po staletí, zato pomazánkové máslo lidé poznali teprve před několika desítkami let. V České republice se vyrábí podle tradiční receptury známé teprve z roku 1979. Vznikla v malebném městečku na pomezí Čech a Moravy – v Chocni, odkud také pochází v současné době většina druhů tohoto výjimečného mlékárenského sortimentu.
čerstvé těstoviny
Samotný výrobní proces se vždy zahajuje trpělivým oddělováním tučné smetany od mléčného zdroje. Ke smetaně se později přidá syrovátka, sušené mléko, a redukuje se obsah tuku. Následuje tepelné ošetření pasterizací, přídavek mléčných bakteriálních kultur, a teprve pak se produkt ocitá v nerezových varnách.
malé mašličky

Nejoblíbenější příchutí je česneková a pažitková

Vaření másla probíhá při teplotě 70 stupňů Celsia, přidává se v závěrečné fázi bramborový a kukuřičný škrob, který celou směs zahustí. Pak už se jen dochucuje solí a některými dalšími přísadami podle zvoleného druhu, např. křenem, česnekem, pažitkou. Vzniklá pomazánka se ještě v tekutém stavu při vyšší teplotě slévá do plastových (polypropylenových) zdravotně nezávadných kelímků.
V procesu výroby dochází také k pravidelné kontrole. Z preventivních důvodů se prověřuje přítomnost kovových částic, které by se mohly uvolnit při zpracování směsi. Provádí se pochopitelně i laboratorní testy jakosti, a nutno podotknout, že české mlékárenské výrobky se řadí svou kvalitou k evropské špičce.
špenátové nudle

Nařízení EU

V současné době se právě v Chocni produkuje největší množství těchto výrobků, které se objevují pravidelně na našem trhu, je to zhruba 55 % veškerého pomazánkového másla v ČR. Během jedné hodiny se vyexpeduje z automatických linek téměř 13 tisíc plastových kelímků, za rok to činí necelých 22 milionů výrobků. Podle nařízení Evropské unie byla však firma nucena změnit původní název z tohoto důvodu, že údajně není „máslem“ jako takovým. Tak jej dnes v regálech chladicích boxů naleznete s tak trochu absurdním pojmenováním „Tradiční pomazánkové“.